çanakkale

çanakkale ile ilgili ne yazsam orada kendini feda etmiş insanlara olan minnettarlığımı yeterince ifade etmiş olamam. tüm askerleri şehit olan 57. alaydan mı, yoksa askerlerin kanlarından dolayı kıpkırmızı olan ve " kanlı sırt " adı verilen yerden mi? yoksa 3 saat boyunca 4000 top mermisinin cehennemi bile aratmayan ateşinin altında sağ kalmayı başaran ve binlerce askere göğüs geren 63 askerden mi? belki de yaralı halde geride kalan askerlerimizi tahta bir klübeye sokup klübeyi yakan ingiliz askerleri anlatmalıyım. biraz da bu olayı görüp de fotoğraf makinesini yere fırlatan ve " bu kadar da olmaz " diye tepki gösteren ingiliz gazeteciden de bahsetmeliyim.
tüm askerleri şehit olan 57. alaydan ve bunun anlaşıldığı törendeki sessizlikten ve sancağına takılan madalyadan, bugün onlara saygıdan dolayı 57. alayın olmadığını öğrenince içim burkuldu. onlar için vatan kelimesi aile, sevgili, yaşam,.. kelimelerinin önünde geliyordu. bu yüzden şam' dan, halep' ten, kars' tan, diyarbakır' dan, edirne' den, izmir' den, yurdun heryerinden insanlar koşup gelmişler bir bayrak altında savaşmışlar. öleceğini bilmek ve buna rağmen hiç korkmadan ileri atılmak. bunu yapanlara gereken değeri veriyor muyuz ve yaptıkları bu fedakarlığın nedeninibiliyor muyuz? birgün tekrar fedakarlık gerektiğinde herşeyimizi feda edebilecek miyiz? bunu kendimize sormalıyız.
öyle ki savaştan 15 yıl sonra yabancılar kendi anıtlarını tamamlamışken biz bugün bile hala tamamlayamamışız. en önemli anıtımızı yapan insan yarıda bırakıp kaçmış, ancak halktan toplanan para ile yapılabilmiş. ama bu da o önemli anıtta hepimizin bir parça katkısı olduğunu gösteriyor. tıpkı çanakkale' de yurdun heryerinden birkaç insan şehit olduğu gibi o anıtta da yurdun heryerinden bir tane tuğla var.

  1. Comment by oky on 15:40  

    ingiliz gazetecinin yaptığı ilgimi çekti, onu bir araştırmalı..

  2. Comment by Yeditepe İstanbul on 21:54  

    Evet, Eray ile güzel bir Çanakkale gezisinde beraberdik.
    Gazetecenin yaptığı insanlık, hepsi bu. Abartmak yersiz diye düşünüyorum.
    57. alay dünya savaş tarihinin en önemli askeri gruplarından biridir.
    Güzel bir geziydi. Eray ile yeni paylaşımlara imza atmak da ayrı bir keyifti.

  3. Comment by eroy on 22:08  

    ingiliz gazetecinin yaptığı insanlık ama biraz da cesaret isteyen bir iş gibi geliyor bana çünkü savaş sırasında zaten kimin kimi vurduğu belli olmadığı için bir an sinirlenen askerlerce kurşuna dizilebilirdi orda. neyse insan adammış ki böyle tepkisi koymuş.
    özgür' e birkez de burda teşekkür edeyim sen çağırmasaydın muhtemelen bütün gün oyun oynayacaktım evde, seninle yolculuk etmek de keyifliymiş bunu gördüm ;)
    ve zuzubanu' ya bir blog yazısı kadar uzun ve güzel yorumu için de teşekkürler.